RASBESCHRIJVING

Een Oostenrijkse pinscher is een oud boerenras.

Oostenrijkse pinschers waren zeer geschikt voor het bewaken van het erf en verdelgen van ongedierte zoals ratten en muizen.

Ze werden pinschers genoemd.

In 1928 werd het ras erkend als de Oostenrijkse korthaar pinscher wat in 2000 werd veranderd in Oostenrijkse Pinscher.

Nu is de Oostenrijkse pinscher zeer geschikt als gezinshond en waakhond en ook voor activiteiten.

De oostenrijkse pinscher is levendig, opmerkzaam, speels en moedig.

Het is een middelgrote hond met een schofthoogte van 42 tot 50 cm, en wegen 12 tot 22 kg. Oostenrijkse pinschers hebben een minimale verzorging nodig.

Oostenrijkse pinschers zijn honkvast en trouw, vriendelijk en aanhankelijk aan eigen mensen en ieder die ze kent, en afstandelijk/ wantrouwend tegenover vreemden. Oostenrijkse pinschers zijn leergierig, zijn graag met de baas bezig en hebben zo door wat je bedoeld.

Oostenrijkse pinschers passen zich goed aan, een kleine uitlaatbeurt (10 à15 min.) is goed maar een lange wandeling vinden ze ook super.

Ook is de Oostenrijkse pinscher geschikt voor behendigheid, dog frisbee en sport en spel.

Volgens veel ras beschrijvingen zijn het blaffers.

(Naika, mijn Oostenrijkse pinscher blaft na een training van ong. 3 weken alleen nog als de bel gaat, vreemden binnenkomen en bij onraad).

De Oostenrijkse pinschers zijn in de kleuren geel in allerlei tinten, bruin tot reebruin , zwart met tan en bijna altijd met een witte aftekening (snuit, halsring, keel, voor-en onder borst, benen, voeten en staartpunt) de beharing is dicht en glad aanliggend, kort tot middellang.